Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακήρυξη

Ανυπόταχτη Καισαριανή
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 
Περήφανοι για την ιστορία της πόλης μας , για τους αγώνες της ενάντια στον φασισμό, τη φτώχεια και τις αιτίες που τα γεννούν, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να ξαναγίνει η ανυπόταχτη Καισαριανή και ο λαός της πρωταγωνιστής. Κόντρα στην απελπισία, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια προτάσσουμε τη συλλογική πάλη και την αξιοπρέπεια.
Για την κοινωνία των αναγκών μας.
Για να πιάσουν οι αγώνες μας τόπο.
Για να νικήσουμε!
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛIΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

1. Τρέχουσα πολιτική συγκυρία
Έχουν περάσει πλέον δέκα χρόνια από το φθινόπωρο του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers και οι ανησυχίες πυκνώνουν στα αστικά επιτελεία σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου σοβαρού κραχ. Οι κρισιακοί σπασμοί ,η αναταραχή στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, και οι ασθμαίνοντες ρυθμοί ανάπτυξης, δείχνουν ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και προδιαγράφεται η προοπτική μιας αναιμικής-κρισιακής «ανάπτυξης» της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ οι ενδοιμπεριαλιστικές και ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις οξύνονται περαιτέρω, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο εκρηκτικό «μίγμα». Στην Ε.Ε. η κρίση παραμένει και επιτάσσει την αναζήτηση της επόμενης φάσης της, κινούμενη σε κατεύθυνση αντιδραστικής αναμόρφωσης της.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτή την περίοδο, παρά το περίβλημα της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στην ακραία φτώχεια, επιταχύνει και εντατικοποιεί την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και την υλοποίηση της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής που φτωχοποιεί την κοινωνική πλειοψηφία, που αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, που οξύνει τις οικονομικές-κοινωνικές αντιθέσεις.
Συνεχίζοντας την πολιτική και τακτική των προκατόχων της, οδηγεί στη συγκέντρωση ακόμα περισσότερου πλούτου στην οικονομική ολιγαρχία, συμβάλλει στην πλήρη αποδιάρθρωση κάθε κατάκτησης και εργατικού δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της επίθεσης «εμπλουτίζεται» συστηματικά το τελευταίο διάστημα με το ιδεολόγημα της «ανάπτυξης», και της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», που ουσιαστικά επιχειρεί να θεμελιώσει μέσα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τα στρατηγικά συμφέροντα της αστικής πολιτικής σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Όσο και αν επιχειρούν προεκλογικά να μας πλασάρουν το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια, οι δεσμεύσεις τους επεκτείνονται για δεκαετίες, ενώ οι αναδιαρθρώσεις που επιβάλλουν υποθηκεύουν το μέλλον μας επ’ αόριστoν.
Ο στόχος τους δεν είναι άλλος από την ισχυροποίηση του πολιτικού συστήματος και της εξουσίας των καπιταλιστών και την πλήρη πρόσδεση στις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, πορεία που καθιστά την κυβέρνηση όλο και πιο εχθρική προς το λαό και το μαζικό κίνημα.
Εμφανίζεται ως ο «πιο καλός στρατιώτης» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα στο φόντο των κρίσιμων πολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή, προωθώντας παράλληλα τη δική της ατζέντα και αξιοποιώντας τη δυναμική επανεμφάνιση εθνικιστικών, ακροδεξιών, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων στο προσκήνιο.
Με αφορμή το Μακεδονικό επιχειρείται να αναβαθμιστεί ο ακροδεξιός χώρος, σε μια φάση που ακροδεξιά, ξενοφοβικά και φασιστικά ρεύματα και κόμματα αναπτύσσονται σε διεθνές επίπεδο.

Οι εξελίξεις αυτές και η επανεμφάνιση των φασιστικών δυνάμεων στο δρόμο και στα σχολεία αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αναβαθμισμένης αντιφασιστικής παρέμβασης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση προβάλλοντας το σχήμα «προοδευτικές δυνάμεις-ακροδεξιά συντήρηση» προσπαθεί να διαμορφώσει έναν νέου τύπου διπολισμό, τον οποίο θα επιχειρήσει να επιβάλει και μέσω των περιφερειακών εκλογών.
Η ΝΔ, παρότι το πρόγραμμά της έχει κοινή «μήτρα» με αυτά που υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί συντηρώντας το διπολισμό αυτό, να φανεί η ίδια πιο «αξιόπιστη δύναμη» για το κεφάλαιο δίνοντας υποσχέσεις ότι θα προχωρήσει ταχύτερα τις «μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται. Σε αυτό το δίπολο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παίζει το συμπληρωματικό ρόλο (ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΝΔ) όπως ακριβώς θα τον παίξουν και σε τοπικό επίπεδο τα διάφορα ψηφοδέλτια τα οποία προέρχονται από διασπάσεις των παρατάξεων που συγκυβερνούν ουσιαστικά σε περιφέρειες και δήμους.
Στη νέα περίοδο του τυπικού τέλους των μνημονίων, το εργατικό και λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα μπαίνει με μεγαλύτερες απαιτήσεις και αποφασιστικότητα και λιγότερες αυταπάτες για τις κυβερνητικές υποσχέσεις για να πάρει πίσω όσα έχασε το προηγούμενο διάστημα.

2. Οι αναδιαρθρώσεις στο τοπικό κράτος
Βασικός εταίρος και στρατηγικός σύμμαχος της κυβέρνησης στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο κομμάτι των στρατηγικών μετασχηματισμών στην παραγωγή και την οικονομία σε τοπικό επίπεδο αποτελούν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Η ψήφιση του νόμου «Κλεισθένης Ι» αποτελεί κομβική πλευρά των αναδιαρθρώσεων με το οποίο δρομολογείται η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση δήμων και περιφερειών, ως μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, στην υλοποίηση της επιχειρούμενης επίθεσης!

Αποτελεί την εξειδίκευση της αντιδραστικής πολιτικής στο τοπικό κράτος στο σύγχρονο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο και όπως αποκρυσταλλώνεται μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης και στο πλαίσιο της εφαρμογής μνημονίων διαρκείας.
Στο πολιτικό επίπεδο, επιχειρείται να εξασφαλιστούν ευρύτερες συναινέσεις κομμάτων της αστικής πολιτικής ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τις βασικές κατευθύνσεις της κεντρικής πολιτικής, που δεν είναι άλλες από τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών στην κατεύθυνση της πλήρους επιχειρηματικότητας και της διασύνδεσής τους με κάθε είδους συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους.
Μνημονιακή οικονομική και κοινωνική πολιτική: Με το νόμο αυτόν ενισχύεται η εμπέδωση της μνημονιακής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στο τοπικό κράτος. Από τη μια, οι οικονομικοί πόροι για τη λειτουργία του τοπικού κράτους θα πρέπει φυσικά να εντάσσονται στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» των μηδενικών ελλειμμάτων και των ισοσκελισμένων ή/και πλεονασματικών κρατικών προϋπολογισμών που ισχύει για όλες τις χώρες– μέλη της Ε.Ε. Από την άλλη, προωθείται, η μείωση των επιχορηγήσεων που καταβάλλει το κεντρικό κράτος σε δήμους και περιφέρειες.
Με τη μεταφορά ακόμα περισσότερων αρμοδιοτήτων, κυρίως στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, επιδιώκεται η μετακύλιση του κόστους στους δημότες μέσα από τη φορομπηξία, την επιβολή ανταποδοτικών κριτηρίων στην παροχή υπηρεσιών. Έτσι και με αυτό τον τρόπο ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για τη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών με ιδιωτικό–οικονομικά κριτήρια για το σύνολο των δραστηριοτήτων, με την επιδίωξη δήμοι και περιφέρειες να αποκτήσουν χαρακτηριστικά και μορφή επιχείρησης. Τα ΕΣΠΑ αποτελούν σχεδόν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης, ενώ ανοίγονται νέες δυνατότητες και πεδία για την εμπορευματική λειτουργία.
Επιχειρηματικότητα-εκχωρήσεις-ιδιωτικοποιήσεις: Η «απελευθέρωση» της ενέργειας, η προώθηση των ΑΠΕ, των μεταφορών, της αγροτικής παραγωγής, της διαχείρισης των απορριμμάτων, ή αντίστοιχα της κερδοφόρας αξιοποίησης ακινήτων, υποδομών και φυσικών πόρων, μπαίνουν σε προτεραιότητα στα πλαίσια της επιχειρηματικής στροφής δήμων και περιφερειών. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω οικονομικής πολιτικής οδηγούμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ ενισχύεται η εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού.
Εργασιακές σχέσεις: Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η επέκταση και παγίωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων μέσω προγραμμάτων «ωφελούμενων ανέργων» και μέσω της συνεταιριστικής- «κοινωνικής» οικονομίας. Το μοντέλο ελαστικής εργασίας μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας διευρύνεται διαρκώς.
Ζητήματα δημοκρατίας: Πάρα την επίφαση δημοκρατικότητας με τον Κλεισθένη, διατηρείται και, ενισχύεται ο συγκεντρωτικός ρόλος του δημάρχου και του περιφερειάρχη, η αντιδημοκρατική λειτουργία των επιτροπών, των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η αντιδημοκρατική συγκρότηση του τοπικού πολιτικού συστήματος.
Με βάση το ρόλο, τα όρια και τις αρμοδιότητες των δήμων και περιφερειών, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δήμοι και περιφέρειες δεν αποτελούν θεσμούς «τοπικής αυτοδιοίκησης», αλλά θεσμούς τοπικού κράτους, που εργάζονται για την επιβολή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής εξουσίας σε τοπικό επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι νέα: οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις (Καποδίστριας, Καλλικράτης) διαμόρφωσαν το πλαίσιο που τώρα έρχεται να ολοκληρώσει η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη». Οι ΟΤΑ νοούνται, και είναι, η μορφή του τοπικού κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα τελευταία 5 χρόνια, οι μνημονιακές πολιτικές δεν «επιβάλλονται» στους δήμους και τις περιφέρειες από κάποια κεντρική εξουσία, αλλά αποτελούν την πολιτική που ενστερνίζονται και υλοποιούν η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων και περιφερειαρχών, είτε επιθετικά («για να σωθεί η χώρα») είτε αμυντικά («αυτό είναι το πλαίσιο και μέσα σε αυτό μόνο μπορούμε να κινηθούμε»).
Απέναντι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση και το πολιτικό κατεστημένο σε δήμους και περιφέρειες, χρειαζόμαστε ένα διεκδικητικό μαζικό κίνημα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής σε κάθε περιοχή με γνώμονα τα σύγχρονα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα και την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης του λαού και της νεολαίας, αποκαλύπτοντας τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα τους και το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί στην τοπική διοίκηση εδώ και δεκαετίες σε πλήρη σύμπνοια με τις επιταγές της ΕΕ.
Ήμασταν και είμαστε απέναντι στις θεσμικές αλλαγές που επέφερε ο νόμος «Καλλικράτης» και τώρα ενάντια στο νόμο «Κλεισθένης Ι», επιδιώκοντας συνολικά ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και της ζωής μας.
3. Ποιες ποιοι είμαστε
Είμαστε άνθρωποι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργάτες, φοιτητές, νεολαίοι.
Καλούμε τους πολίτες της Καισαριανής να πλαισιώσουν την δημοτική κίνηση με στόχο το βάθεμα της καθημερινής δράσης καθώς και την συμμετοχή στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Καλούμε τους αγωνιστές της αριστεράς, των κινημάτων και τις συλλογικότητες που θέλουν να συνδιαμορφώσουν ένα αντιδιαχειριστικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα να συμβάλλουν στη δυνάμωμα της αριστερής αντικαπιταλιστικής δημοτικής κίνησης, να πάρουν μέρος.
Οι δημοτικές εκλογές τον Μάη του 2019 θα πραγματοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η αντεργατική επίθεση τον τελευταίων 10 χρόνων.
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, τρόικα ΔΝΤ, θα εντείνουν την επίθεση τους στους εργαζόμενους και στο λαό με αποτέλεσμα νέα τεράστια ποσοστά ανεργίας, φτώχεια, πείνα και κλείσιμο χιλιάδων μαγαζιών, νέες μειώσεις, κατάργηση δωρεάν παιδείας και υγείας, φοροληστεία, χαράτσια, κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών, νέα μνημόνια.

Θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες με σκοπό να καταργηθεί το δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια να ξεπουληθεί η δημόσια και δημοτική περιουσία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ( 30 ακίνητα μόνο του δήμου μας έχουν εκχωρηθεί για διαχείριση και πώληση), να ιδιωτικοποιηθούν βασικοί τομείς του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, πρόνοια), να ξεπουληθούν οι ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει και να εκποιηθεί το περιβάλλον.
Ο Δήμος Καισαριανής θα μετατραπεί ολοκληρωτικά σε επιχείρηση και σε εργοδότη που χρησιμοποιεί φθηνή ελαστική εργασία με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και θα πρωταγωνιστεί στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και των δομών πρόνοιας ή στην οριακή τους λειτουργία. Η πολιτική αυτή θα συνοδευτεί από την ανάπτυξη και εμβάθυνση του Κλεισθένη. Οι Δήμοι θα μετατραπούν τελικά σε αντεργατικό αντιλαϊκό τοπικό κράτος που αντιμετωπίζει τους πολίτες-δημότες ως πελάτες θα ενταθεί η επιχειρηματική τους λειτουργία και θα βαθύνει η ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών.
Αυτά τα χρόνια το εργατικό λαϊκό κίνημα ( με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις αντιστάθηκε και έδωσε σκληρές μάχες οι οποίες καθυστέρησαν την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και αποδόμησαν το δήθεν αριστερό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Μας έδειξαν το δρόμο της σύγκρουσης και της ανυπακοής, συντήρησαν τη φλόγα του αγώνα και αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες για τους αγώνες της τωρινής φάσης.
4. Το ζητούμενο των εκλογών
Η αντικαπιταλιστική αριστερά παρεμβαίνει στις δημοτικές εκλογές στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ- ΔΝΤ-κεφαλαίου και της κυβέρνησης, όπως και κάθε κυβέρνησης και δημοτικής αρχής που ακολουθεί την ίδια πολιτική.
Το λαϊκό κίνημα και στο επίπεδο των δήμων θα πρέπει να περάσει σε μια γενική αντεπίθεση με συνολικό αντικυβερνητικό, αντιμνημονιακό, αντιφασιστικό αντιεθνικιστικό, αντιρατσιστικό ,αντιιμπεριαλιστικό, αντι ΕΕ και αντικαπιταλιστικό αγώνα για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέα μνημόνια, για να μην περάσει η υποταγή των δήμων και των δημοτών στην αγορά και στο κεφάλαιο, για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή επίθεση, για να καταργηθεί ο αντιδραστικός Καλλικράτης για να μην ξεπεραστεί η σοβούσα καπιταλιστική κρίση σε βάρος της εργασίας, για να υπάρξουν νέες κατακτήσεις, για να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν κλέψει, για την επιβίωση όλων μας!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ :ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ, ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΖΑΜΠΑ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για μια ακόμη φορά (2019) ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Λαϊκής Συσπείρωσης που διοικεί το Δήμο ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.
Πρόκειται για έναν μνημονιακό, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που ταυτίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του με την αντιλαϊκή-μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ( και του μνημονιακού αστικού μπλοκ). Ταυτίζεται επιπλέον με την αποδοχή της επιτροπείας της αποκεντρωμένης διοίκησης και τελικά των δανειστών.
Οι Δήμοι λειτουργώντας ως τοπικό κράτος συμπληρώνουν με τη διαχείρισή τους το κεντρικό κράτος και συμβάλλουν με την πολιτική που εφαρμόζουν μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στην επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση τους.
Παρά την κριτική που ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση στο γενικό ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, ( μειωμένη χρηματοδότηση, έλλειψη διορισμών, φορομπηξία, κλπ) στην πράξη μέσα από την εφαρμογή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού συνεχίζει σε τοπικό επίπεδο την εφαρμογή των μνημονίων και των μέτρων για την ανάπτυξη στην κατά ΣΥΡΙΖΑ υποτιθέμενη μεταμνημονιακή εποχή.

Τα χρόνια που διοικεί το Δήμο η Λαϊκή Συσπείρωση η χρήση ελαστικής-υπαμειβόμενης εργασίας ( κοινωφελούς !!) 600 και πλέον εργαζόμενων (2μήνων, 5μηνων, 8μηνων ) σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες ( οι οποίες ασφυκτιούν από την έλλειψη προσωπικού ) υπήρξε σωτήρια για τη «λειτουργία» του Δήμου και αποτέλεσε και αποτελεί το στήριγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Η εικόνα «πτώχευσης» του Δήμου Καισαριανής σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να καλυφθεί από τη θεωρία που δρα ως θεραπαινίδα της πολιτικής. Και σε αυτή την περίπτωση η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί όπως και η κυβέρνηση το ίδιο επιχείρημα: «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς σε αυτές τις συνθήκες γιατί ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει».
Για μας η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και η διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν περνούν μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή και την αποδοχή των κριτηρίων που παράγουν πλεονάσματα και υποτάσσονται στην αποπληρωμή των μνημονίων.
Η αντικαπιταλιστική αριστερά επιδιώκει :
1. να καταδικαστεί και να απορριφθεί η διαχειριστική μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και η ηττοπαθής άρνηση του άμεσου αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης.

2. Να «μαυριστεί» και να καταδικαστεί η κυβερνητική Συριζαίϊκη «Συνεργασία Πολιτών» και το αντιδραστικό κυβερνητικό της σχέδιο για το δήμο
3. Να απορριφθούν τα μνημονιακά αντιλαϊκά σχήματα:
α) της «Καισαριανής Τώρα» της αχαλίνωτης επιχειρηματικότητας που το πρόγραμμα της αποτελεί μια νεοφιλελεύθερη κοπτοραπτική του προγράμματος της Δημαρ του Ποταμιού της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
β) της «Πρώτη φορά Καισαριανή» που συγκροτείται από τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και έχει ως πρότυπο την αντιλαϊκή μνημονιακή διαχείριση της περιόδου Καμπάκα.
Η οικονομική και κοινωνική πολιτική του μνημονίου στο τοπικό κράτος:
Οι περισσότεροι δήμοι έχουν χρεοκοπήσει ή βρίσκονται στα όρια- μεταξύ αυτών και ο δήμος Καισαριανής. Οι κοινωνικές δομές των δήμων καταρρέουν λόγω υποχρηματοδότησης. Υπηρεσίες όπως σχολικές επιτροπές, μεταφορές μαθητών, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός μπαίνουν σε δοκιμασία λειτουργίας. Το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με τη φορολεηλασία των πολιτών και την κατάργηση υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ δεν έχουμε απλά τις κατευθύνσεις των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ να καθορίζουν προς τα πού θα πάνε τα χρήματα αλλά εφόσον ναυαγήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (λόγω περικοπών) θα ελέγχονται κεντρικά από την ΕΕ και από την αντιδημοκρατική και χωρίς τον παραμικρό λαϊκό έλεγχο Κομισιόν το πού θα διατεθούν οι πόροι, ποια έργα και ποια προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν.
Οι ΟΤΑ εμπλέκονται άμεσα με το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα από την ασκούμενη κεντρική πολιτική. Η κυβερνήσεις εδώ και 25 χρόνια προωθούν με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων, των κοινωνικών υπηρεσιών, της γης , του νερού και του αέρα καθώς και των υποδομών των δήμων. Σε αυτό συμβάλλει και η μετατροπή των δήμων σε επιχείρηση και η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως και η εφαρμογή των προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου-Δημοτικού Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ως δημοτική κίνηση παλεύουμε για:
Δουλειά, Στέγη, Φως-Νερό να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μισθό για μια αξιοβίωτη ζωή. Προσλήψεις ανέργων με πλήρη και μόνιμη απασχόληση και αμοιβή για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών, την εκτέλεση των έργων υποδομής. Ενέργεια – νερό – μεταφορές – επικοινωνίες πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Κανένα σπίτι στα χέρια τράπεζας. Να καταργηθεί ο νόμος για τον πλειστηριασμό της λαϊκής κατοικίας.
Υγεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Παιδεία. Αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια. Δωρεάν κοινωνική πρόνοια για βρέφη, νήπια, ηλικιωμένους και γενικά όσους την έχουν ανάγκη. Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Εφαρμογή τώρα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Πλήρης και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι. Όχι στην κρατική «αλληλεγγύη» κυβέρνησης, δήμων, ΕΕ που διαχειρίζεται τη φτώχεια και καταργεί στην πράξη την μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πολιτισμός και αθλητισμός πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Όχι κλείσιμο δομών πρόνοιας. Κατάργηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Προστασία του Περιβάλλοντος του φυσικού και δομημένου χώρου και των δημόσιων – υποδομών, ενάντια στην κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση. Όχι στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων (Σκοπευτήριο κ.α.) κανένας ελεύθερος δημόσιος χώρος στα χέρια του κεφαλαίου. Πλήρη παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο.
Όχι στα Δημοτικά Χαράτσια, την βαριά Φορολογία –καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος
Κοινωνικά – εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στους δήμους ενάντια στο πογκρόμ των απολύσεων. Καμία απόλυση εργαζομένου στους ΟΤΑ, κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία – καμία πρόσληψη από ΜΚΟ, 8μηνα κλπ –προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες λειτουργίας για το κοινωνικό συμφέρον.
Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων και των καταστροφικών νόμων για το χώρο και το περιβάλλον! Απόλυτη προστασία του Υμηττού. Απόρριψη κάθε παραχώρησής του. Να αποδοθεί στο λαό της Καισαριανής με αποχώρηση της Φιλοδασικής. Να μην φτιαχτεί νέα περιφερειακή που θα οδηγήσει στην καταστροφή του βουνού και την παραπέρα απομόνωση της Καισαριανής.
Να διαλυθούν τώρα το ΤΑΙΠΕΔ και το νέο Υπερταμείο! Υπερασπίζουμε κάθε σπιθαμή ελεύθερου δημόσιου χώρου από τα αρπακτικά του κεφαλαίου! Η δημόσια περιουσία ανήκει στο λαό!

Αύξηση των δαπανών για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές, με καθορισμό και απαγόρευση χρήσεων, με περιορισμούς στη δόμηση, με δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, γηροκομεία, αθλητικούς χώρους, πολιτιστικούς χώρους που να καλύπτουν τις ανάγκες ζωής και αναψυχής των κατοίκων.
Μέτρα για την προστασία της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους διεκδικητές της ιδιοκτησίας της, τους καταπατητές, τους εργολάβους. ( Υμηττός, Ποικίλο Όρος, άλση κλπ ).

Μέτρα για την προστασία των δασών και των παραλιών. Διαφύλαξη τους από κάθε είδους οικοδομικές δραστηριότητες (από κράτος, ιδιώτες, δήμους, εκκλησία).
Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Φροντίδα για τη διατήρηση όσων δασών, αλσών, χώρων πρασίνου έχουν απομείνει στον αστικό και περιαστικό ιστό των πόλεων. Άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση και προστασία τους!
Άμεσα μέτρα για την προστασία των ρεμάτων, ενάντια στην τσιμεντοποίηση – εγκιβωτισμό, οριοθέτηση των ρεμάτων βάσει του πραγματικού πλημμυρικού τους κύματος με αντίστοιχη αύξηση των χώρων πρασίνου. Τα ρέματα και οι παραρρεμάτιες εκτάσεις είναι δημόσια και κοινά αγαθά.

Στοχεύουμε σε ένα λαϊκό κίνημα που μάχεται για:
1. Κατάργηση του Κλεισθένη. Απειθαρχία, ρήξη με τους νόμους και τις επιλογές του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίσταση, ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου τοπικά και συνολικά, -Απειθαρχία, ρήξη, ανατροπή των οδηγιών, κανονισμών και αποφάσεων της ΕΕ
2. Ενάντια στην αντιδραστική οργάνωση του τοπικού κράτους, για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες για θεσμούς μαζικής λαϊκής οργάνωσης και επιβολής της θέλησής της, με λόγο στην πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στην πόλη. Δυνατότητα ανάκλησης του δημοτικού συμβουλίου, καθιέρωση βέτο από συνελεύσεις κατοίκων, πλήρης διαφάνεια και δυνατότητα κοινωνικού και εργατικού ελέγχου στον σχεδιασμό και την εκτέλεση κάθε δημόσιου έργου.
3. Πάλη ενάντια στο φασισμό, στο ρατσισμό και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. Ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών.
4. Ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, την ανταποδοτικότητα – ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.
Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης:
Να καταργηθεί ο «Κλεισθένης Ι» (κι όλες οι προηγούμενες αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» των ΟΤΑ) και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
• Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και οι φόροι για την κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι στους δήμους-φορομπήχτες με το δημότη-πελάτη. Όχι στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καμία ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από τους ΟΤΑ.
• Να χρηματοδοτούνται οι δήμοι από το κράτος με τη φορολόγηση του κεφαλαίου. Όχι στη μείωση των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ. Να αποδοθούν όλοι οι παρακρατηθέντες πόροι.
Να καταργηθούν τα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση και καμία ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κενές θέσεις των δήμων και περιφερειών και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η εργασία βάση της ειδικότητας πρόσληψη

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων
• Να καταργηθούν οι ΧΥΤΑ. Όχι στην καύση των απορριμμάτων. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών (όπως αυτές στη Φυλή και το Γραμματικό, αλλά και τα σχέδια για την Κερατέα).
• Επανασχεδιασμός για τη συλλογή, τη διαχείριση και τη διάθεση/απόθεση των απορριμμάτων, που θα ξεκινά από το να μην παράγεται και απορρίπτεται μεγάλη ποσότητα άχρηστων συσκευασιών. Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση για την αποτελεσματική μείωση των απορριμμάτων. Να λειτουργήσουν σωστά από τις περιφέρειες και τους δήμους, να επεκταθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης, ώστε να γίνουν εύχρηστα για τους κατοίκους και αποτελεσματικά με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος.
• Καμιά εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην αποκομιδή μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων. Πέρασμα στο Δημόσιο όλων των συστημάτων ανακύκλωσης.
Για την πολιτική προστασία
• Αυξημένα μέτρα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα με σχεδιασμό που να ακολουθεί τη φυσική αντιπλημμυρική προστασία. Να προστατευτούν τα ρέματα από την τσιμεντοποίηση και την καταπάτηση. Έργα υποδομών για αποχέτευση, απορροή όμβριών.
• Αντισεισμική θωράκιση και προστασία σε όλη την Αττική.
• Πρόληψη και πυροπροστασία, έργα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, προσλήψεις προσωπικού και αγορά/εκσυγχρονισμός οχημάτων και μέσων πυρόσβεσης.
Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί, περιβαλλοντοκτόνοι και καταστροφικοί νόμοι και ρυθμίσεις.
• Να προστατευτούν τα δάση, τα άλση, οι χώροι πρασίνου που έχουν απομείνει στον αστικό και περιαστικό ιστό των πόλεων και των παραλιών.
• Μέτρα ασφαλείας, έλεγχοι και κονδύλια, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Καμιά εμπορευματοποίηση και εντατική εκμετάλλευση της δημόσια γης. Προστασία της γεωργικής γης και της καλλιέργειας.
• Να διαφυλαχθούν από κάθε είδους οικοδομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες. Όχι σε επέκταση σχεδίων πόλης προς τα βουνά και τις παραλίες (ακόμα και για λεγόμενους «κοινωφελείς» σκοπούς).
• Καμιά εμπορευματοποίηση των παραλιών, ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Απομάκρυνση εγκαταστάσεων ιδιωτικών εταιρειών, στρατοπέδων, ΔΕΚΟ από τα δάση.
• Να εφαρμοστούν κανόνες για την εγκατάσταση των σταθμών εκπομπών (κεραιών) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τα όρια εκπομπών. Να γίνουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να τηρούνται οι αποστάσεις εγκατάστασης από τους χώρους που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κατοικίες).
• Να εφαρμοστεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και τακτικοί έλεγχοι για τους ρύπους και τα απόβλητα των εργοστασίων και τη διαχείρισή τους, με στόχο όχι την είσπραξη προστίμων, αλλά την εξαφάνιση των ρύπων.
• Μέτρα ενάντια στα φαινόμενα του νέφους, της αιθαλομίχλης, της ρύπανσης των θαλασσών, των πηγών, των ποταμών.

Να περιοριστεί η χρήση των πεπερασμένων ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, λιθάνθρακας, αέριο)
• Να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης) με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και με γνώμονα την αμφισβήτηση του καταναλωτικού μοντέλου, της ενεργοβόρου καπιταλιστικής ανάπτυξης και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
• Όχι στις εξορύξεις και τους κινδύνους που επιφέρουν με τους οικονομικούς ανταγωνισμούς πολυεθνικών εταιρειών και κρατών, αλλά και στην οικολογική και τεκτονική ισορροπία.
• Να σταματήσουν οι μπίζνες της «πράσινης οικονομίας» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.λπ.) που αποβλέπουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές με τα συνοδά έργα. Όχι στη μεταφορά του κόστους τους στο λαό.
• Δημόσιες υποδομές στην έρευνα και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπική κλίμακα, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία περιοχών και γειτονιών.
Να προστατευθεί ο φυσικός και δομημένος χώρος και οι δημόσιες υποδομές, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
• Δημιουργία χώρων πρασίνου, ελεύθερων και ανοιχτών σε όλους-ες. Καμία πώληση σε εταιρείες και εκμετάλλευση δημόσιου χώρου από το κεφάλαιο.
• Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Να καταργηθούν οι νόμοι του fast track. Μέτρα για την προστασία της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους διεκδικητές της ιδιοκτησίας της, τους καταπατητές, τους εργολάβους. Καμιά ιδιωτικοποίηση ή εκχώρηση σχολείων, νοσοκομείων, δασών, αρχαιολογικών χώρων.
• Να σταματήσει η στοχευμένη υποβάθμιση περιοχών, προκειμένου αυτές να εξαγοραστούν φτηνά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Όχι στην εκδίωξη των κατοίκων από τις γειτονιές τους. Αύξηση των δαπανών για δημόσιες υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Μέτρα ενάντια στο Airbnb.
• Να αποτραπούν χωροταξικές ρυθμίσεις που θέλουν πόλεις-τέρατα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών. Να καθοριστούν αυστηρές χρήσεις γης. Να σταματήσει το αίσχος της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, με πρόνοια για κοινωνική κατοικία.
• Να διασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι και να σχεδιαστεί η λειτουργία της πόλης για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους.
• Να διατηρηθεί ο ιστορικός-πολιτιστικός χαρακτήρας των περιοχών. Να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας που εξυπηρετούν σχέσεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Για την κοινωνική πρόνοια και την υγεία
• Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Μέριμνα και κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, των ατόμων με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους-ες και εγκαταλελειμμένους-ες. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά.
• Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, με δημόσια χρηματοδότηση και κατάργηση των τροφείων.
• Να λειτουργήσουν δημοτικά γηροκομεία με δωρεάν διαμονή των φτωχών και άπορων γερόντων σε κάθε δήμο.
• Ενίσχυση με προσωπικό, υποδομές, μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι.
• Να πάψει η συνεχής υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και ειδικότερα στα νησιά.
Για τη προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας
• Καμιά κατάσχεση – πλειστηριασμός- έξωση κατοικίας όσων έχουν πάρει δάνειο και έχουν χάσει τη δουλειά τους, είναι απλήρωτοι ή τους έχουν μειώσει μισθό και σύνταξη.
• Κανένας πλειστηριασμός για χρέη σε δημόσιο, τράπεζες. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους, τραπεζών.
• Μείωση των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών ανάλογη με τη μείωση του εισοδήματος και τη μείωση της τιμής της κατοικίας. Απαλλαγή τους από το δάνειο, όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο.
• Να καταργηθούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών και περιουσίας μισθωτών – αυτοαπασχολούμενων για χρέη σε δήμους.
Ρεύμα – νερό δημόσια αγαθά για όλο τον λαό
• Να παρέχουν δήμοι και περιφέρειες όλα τα τεχνικά μέσα ώστε για να εξασφαλίσουν με έμπρακτο τρόπο ότι δεν θα μείνει κανένα σπίτι χωρίς νερό και ρεύμα.
• Όχι στους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο. Μειώσεις τιμολογίων της ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Δημόσιες υποδομές για το νερό και το ρεύμα ώστε να παρέχεται σε κανονικές τιμές στα νησιά.
Στέγαση για όλους
• Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για άστεγους, άνεργους, ημιαπασχολούμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.
• Να απαλλοτριωθούν κενές και αχρησιμοποίητες κατοικίες και κλειστές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με στόχο την άμεση στέγαση των άστεγων. Στην Αττική υπάρχει τεράστιο κτιριακό απόθεμα (κλειστά ξενοδοχεία, αχρησιμοποίητες κατοικίες, κτήρια του δημοσίου, των Ταμείων, της Εκκλησίας και των ΟΤΑ κλπ) που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
• Να επιδοτηθεί το ενοίκιο για όλους τους άνεργους και φτωχούς που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Να λειτουργεί η στεγαστική πίστη σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες με άτοκα στεγαστικά δάνεια για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Για ποιοτική και οικονομική μετακίνηση χωρίς ταλαιπωρία
• Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο) για να αποτραπεί η αλόγιστη χρήση του Ι.Χ.
• Μείωση του εισιτηρίου – δωρεάν μετακίνηση σε άνεργους, φτωχούς και μαθητές-φοιτητές-σπουδαστές, ηλικιωμένους.
• Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ. Να επεκταθεί το Μετρό και να ενισχυθούν οι γραμμές των λεωφορείων, για να καλύπτονται όλες οι περιοχές.
• Επέκταση, ποιοτική και φτηνή λειτουργία των σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών γραμμών.
Για την άνθηση της πολιτιστικής δημιουργίας και τον αθλητισμό

• Να δημιουργηθούν χώροι πολιτισμού σε κάθε περιοχή και να εξασφαλιστούν χώροι για στέκια της νεολαίας και των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
• Να προστατευτεί η ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία με στήριξη πειραματικών χώρων έκφρασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ελεύθερα θέατρα, ζωγραφική, γκράφιτι και μουσική στο δρόμο.
• Να δημιουργηθούν ανοιχτές δημόσιες βιβλιοθήκες, σινεμά και θέατρα σε κάθε Δήμο, όπως και κέντρα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης δημόσια και δωρεάν για όλους.
• Να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όπου δεν υπάρχουν, να συντηρηθούν οι υπάρχουσες και να είναι ελεύθερα προσβάσιμες.
• Να λειτουργήσουν αθλητικά προγράμματα με δωρεάν συμμετοχή-κατάργηση της εισφοράς όπου υπάρχει.
Για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων
• Να διαλυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΔΙΑΣ. Όχι στον περιορισμό της διαδήλωσης, στην ένταση της αστυνομοκρατίας, τις πολιτικές «νόμου και τάξης» στο όνομα της εγκληματικότητας.
• Όχι στους σχεδιασμούς «ανάπλασης» των πόλεων και την «αναβάθμιση» αστικών περιοχών που είτε εφαρμόζουν εκκαθαρίσεις, είτε στοχεύουν στον έλεγχο και στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο δημόσιο χώρο.
• Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στην Αττική και όπου υπάρχουν. Να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε σπίτια μέσα στον αστικό ιστό.
• Να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των δικτατοριών, της ακραίας φτώχειας και των περιβαλλοντικών καταστροφών.
• Ελευθερίες και πλήρη εργασιακά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα σε όλους και όλες, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση, ελεύθερη λειτουργία χώρων θρησκευτικής λατρείας για όλες τις θρησκείες ή δόγματα και των χώρων πολιτιστικής έκφρασης.
• Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τους μόνιμα εγκατεστημένους μετανάστες.
• Να καταδικαστεί η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής και να κλείσουν τα γραφεία της όπου υπάρχουν.
Με το σχέδιο πολιτικού και διεκδικητικού μας προγράμματος, απευθυνόμαστε πρώτα από όλα σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος και των κινημάτων πόλης-γειτονιάς, με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα παραπάνω απαιτείται η άρνηση πληρωμής του χρέους και η διαγραφή του. Απαιτείται η σύγκρουση και η κατάργηση των νόμων των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου για το τοπικό κράτος και συνολικά. Κατάργηση της δανειακής σύμβασης. Απαιτείται η κατάργηση του Κλεισθένη κι όλων των αντίστοιχων νόμων, του Οικονομικού παρατηρητήριου και της επιτροπείας. Τίθεται αντικειμενικά η ανάγκη συγκρότησης ενός αγωνιστικού κινήματος ρήξης και ανατροπής ενάντια σε Ε.Ε και ευρώ για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης με αναγκαιότητα την ενίσχυση του ρεύματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
Τι κίνημα χρειαζόμαστε:
Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να μπορεί υλοποιηθεί στο σύνολό του στο έδαφος του καπιταλισμού. Πηγαίνει πέρα και έξω από τον καπιταλισμό. Μπορούν όμως να υλοποιηθούν στόχοι του προγράμματος μέσα από ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που θα έχει τα δικά του αμεσοδημοκρατικά όργανα πάλης (θεσμούς) και άσκησης πολιτικής με συνελευσιακό -δημοκρατικό χαρακτήρα. Αποτέλεσμα της συγκρότησης ενός τέτοιου κινήματος μπορεί να είναι και η κατάκτηση πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο από την αντικαπιταλιστική αριστερά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρξει άρνηση νόμων, σύγκρουση με την ΕΕ και τις κοινοτικές οδηγίες, το εθνικό και υπερεθνικό κεφάλαιο. Μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωση μιας τέτοιας πολιτικής ηγεμονίας και πρακτικής.

Περήφανοι για την ιστορία της πόλης μας , για τους αγώνες της ενάντια στον φασισμό, τη φτώχεια και τις αιτίες που τα γεννούν, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να ξαναγίνει η ανυπόταχτη Καισαριανή και ο λαός της πρωταγωνιστής. Κόντρα στην απελπισία, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια προτάσσουμε τη συλλογική πάλη και την αξιοπρέπεια.

Για την κοινωνία των αναγκών μας.
Για να πιάσουν οι αγώνες μας τόπο.
Για να νικήσουμε!