Μετάβαση στο περιεχόμενο

2024-05-26 Φεστιβάλ ΦΕΠΑ

2024_5_26 ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Καισαριανής στη γραμμή απαγορεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα φοιτητικά φεστιβάλ
Διαπιστευτήρια τήρησης της «τάξης» και υπακοής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε ο Δήμος Καισαριανής με αφορμή το ετήσιο Φεστιβάλ των Πολιτιστικών Ομάδων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ).
Για πρώτη φορά στα 17 χρόνια που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, ο Δήμος Καισαριανής ζήτησε από τους φοιτητές να λάβουν πρώτα άδεια για τη διοργάνωσή του από τις πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ως προϋπόθεση για να τους παρέχει τη σκηνή!
Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά, που δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από πουθενά για το Φεστιβάλ που μόνα τους διοργανώνουν, να καταλήξουν να νοικιάσουν τελικά σκηνή – και επιπλέον να φοβούνται τυχόν παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής εάν οι εκδηλώσεις συνεχίζονταν μετά τα μεσάνυχτα!
Πιο αναλυτικά: Παραδοσιακά, ο Δήμος Καισαριανής παρέχει στις διοργανώτριες Πολιτιστικές Ομάδες της ΦΕΠΑ τη σκηνή του Φεστιβάλ και συνεργείο για το στήσιμό της.
Πρόκειται για μια ελάχιστη αρωγή στην τεράστια προσπάθεια που οι Ομάδες καταβάλλουν όλη τη χρονιά χωρίς καμία χρηματοδότηση από πουθενά, βασισμένες στην αυτοοργάνωση και την όποια αλληλεγγύη της γειτονιάς, για να χαρίσουν απλόχερα σε όλους μας αυτό το διήμερο πολιτισμού (τριήμερο τα προηγούμενα χρόνια) με είσοδο δωρεάν.
Φέτος, όμως, όταν οι φοιτητές προσέγγισαν την προσκείμενη στο ΚΚΕ δημοτική αρχή Καισαριανής, ενημερώθηκαν ότι για να τους παρέχουν σκηνή, πρέπει πρώτα να ζητήσουν σχετική άδεια για τη διοργάνωση από τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συγκεκριμένου Φεστιβάλ που ο Δήμος Καισαριανής παραπέμπει τους φοιτητές για άδεια. Μέχρι φέτος, οι Πολιτιστικές Ομάδες ΦΕΠΑ απλώς ανακοίνωναν την εκδήλωση.
Μόνο ως διαπιστευτήρια υποταγής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη -που σε κάθε ευκαιρία επιδεικνύει εχθρότητα προς τον ελεύθερο χώρο του δημόσιου Πανεπιστημίου και γενικά τον ελεύθερο δημόσιο χώρο και τη νεολαία- μπορεί να εκληφθεί αυτή η κίνηση της διοίκησης του κου Σταμέλου η οποία όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στην κυβερνητική πολιτική απαγόρευσης/ παραχώρησης πανεπιστημιακών χώρων για πολιτικά -πολιτιστικά φεστιβάλ, αντιθέτως εναρμονίστηκε πλήρως.
Ο συμβολισμός μάλιστα γίνεται ακόμα πιο προφανής, αφού πρύτανης του ΕΚΠΑ είναι ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, «μέλος της Ν.Δ., φίλα προσκείμενος στην ομάδα του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη και με πολιτική συγγένεια με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», όπως ανέφερε δημοσίευμα της Καθημερινής («Το Παρασκήνιο της Συμφωνίας για Πρύτανη στο ΕΚΠΑ – Οι Πιέσεις και οι Ισορροπίες», 9.6.2023).
Τελικά, η πρυτανεία έδωσε το «πράσινο φως» μόλις τέσσερις ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης το Φεστιβάλ, αλλά ο Δήμος Καισαριανής δεν παραχώρησε τη σκηνή με τη δικαιολογία ότι πλέον δεν προλάβαινε να στείλει συνεργείο.
Ωστόσο, αφενός οι ημερομηνίες του Φεστιβάλ ήταν γνωστές στον Δήμο σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, αφετέρου οι υπηρεσίες είχαν όλο το χρόνο να προετοιμάσουν και να στήσουν την εγκατάσταση. Τόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί λύση – ή απλώς «βόλευε» τη διοίκηση του κου Σταμέλου να βγάλει την ουρά της απ’ έξω;
Το αποτέλεσμα: Οι φοιτητές των Πολιτιστικών Ομάδων ΦΕΠΑ αναγκάστηκαν να νοικιάσουν σκηνή! Τα παιδιά δηλαδή που μας προσφέρουν το Φεστιβάλ με δικούς τους πόρους και που για να μένουν στις Εστίες προέρχονται από τα φτωχότερα των λαϊκών στρωμάτων, αναγκάστηκαν να βάλουν από την τσέπη τους λεφτά που δεν είχαν επειδή ο Δήμος Καισαριανής «δεν προλάβαινε» να στείλει συνεργείο! Και κάτι επίσης σοβαρό: Η άδεια από τις πρυτανικές αρχές δόθηκε υπό τον όρο οι εκδηλώσεις να τελειώνουν… στις 12 κάθε ημέρα.
Αυτό αφενός ανάγκασε τους διοργανωτές να τρέχουν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή να αλλάξουν το πρόγραμμα. Αφετέρου, το φεστιβάλ είναι πολιτιστικό αντάμωμα και γλέντι.
Παραπέμποντας τους φοιτητές για άδεια, ο Δήμος Καισαριανής τούς έριξε ελαφρά τη καρδία «στο στόμα του λύκου»: Γιατί έτσι πλέον δόθηκε «πάτημα» στις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρέμβουν μετά τα μεσάνυχτα εφόσον οι εκδηλώσεις συνεχίζονταν.
Και τότε, τα γκλομπ θα τα είχαν «σπρώξει», τόσο οι πρυτανικές αρχές, όσο και η δημοτική αρχή του κου Σταμέλου!
Ντροπή και μόνο ντροπή! Ο λαός να προσπαθεί να σώσει τον λαό, κι η δημοτική αρχή του ΚΚΕ να επιλέγει συνειδητά την αντίπερα όχθη!
Και κάτι τελευταίο: Στις 31 Μαϊου-1 Ιουνίου, στην Πανεπιστημιούπολη θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Έχει ζητήσει το ΚΚΕ σχετική άδεια από τις πρυτανικές αρχές; Και, αν ναι, οι εκδηλώσεις επιτράπηκαν μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα – ή απλώς οι άδειες είναι για ό,τι δεν ελέγχει το κόμμα, ακόμα κι αν πρόκειται για πολιτιστική εκδήλωση;