Μετάβαση στο περιεχόμενο

2024-06-08 Εργατικό ατύχημα στον δήμο Καισαριανής

2024_6_8 ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Ανακοίνωση
Δήμος Καισαριανής : Η διαχείριση της κυρίαρχης πολιτικής και η ελαστική εργασία ακρωτηριάζουν δάχτυλα και εντείνουν τα αδιέξοδα
Λέγαμε κάνοντας κριτική στο πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι “σύντομα θα απολογείται για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της και την υποταγή της στην κυρίαρχη πολιτική”.
Το εργατικό ατύχημα εργαζόμενου του Δήμου την Τετάρτη 5 Ιούνη 2024 με ακρωτηριασμό δαχτύλου, που είχε προσληφθεί με τα ελαστικά οχτάμηνα ΕΣΠΑ και παρείχε δωρεάν για το Δήμο υπαμειβόμενη εργασία ήταν προδιαγεγραμμένο και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης τη ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Δημοτικής Αρχής.
Η πρόσληψη με ΕΣΠΑ δεκάδων εργαζόμενων στο Δήμο μας, δείχνει την απόλυτη υποταγή στις κυρίαρχες πολιτικές και στα μνημόνια, που έχουν ως βασικό στόχο την υποτίμηση της αξίας της εργασίας και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.
Η Δημοτική Αρχή συνέχισε την σχετική με την στελέχωση των υπηρεσιών πολιτική των προκατόχων της, αλλά και την πολιτική της πρώτης θητείας 2015-2019 του κου Σταμέλου.
Έτσι έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν μόνο 9 μόνιμοι εργαζόμενοι στο “πράσινο” και δεκάδες ανειδίκευτοι συμβασιούχοι που “ωθούνται” να κάνουν εργασίες που απαιτούν ειδίκευση.
Και σ’ αυτή την περίπτωση παρά τα όσα η Δημοτική Αρχή αναφέρει στην ανακοίνωσή της, έχουμε δια της διολίσθησης και της προφορικότητας, εργαζόμενες /ους που προσφέρουν την εργασία τους σε αντικείμενα στα οποία δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και την κατάλληλη εκπαίδευση.
Αυτή την πρακτική εφαρμόζουν όλοι οι εργοδότες που θέλουν να πληρώνουν λίγα και να κάνουν την “δουλειά” τους.
Οι εργαζόμενες/οι στους ΟΤΑ και στο τοπικό κράτος έχουν πληρώσει
βαρύ φόρο αίματος και ειδικά το κομμάτι των συμβασιούχων, αποδεικνύοντας ότι οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις οδηγούν σε εργοδοτικά εγκλήματα, θανάτους και αναπηρίες.
Η πρακτική αυτή αποτελεί την πεμπτουσία του δολοφονικού πολεμικού καπιταλισμού της εποχής μας και της απαξίας της ανθρώπινης ζωής.
Οι αντιλήψεις που εξηγούν τα εργατικά ατυχήματα ως αποτέλεσμα “ατομικής ευθύνης” είναι παντελώς ξένες με την δική μας οπτική και την ταξική μας τοποθέτηση.
Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου: η αρπάγη που κατά τη διάρκεια χρήσης της προκλήθηκε το ατύχημα, στερείται κατά τη γνώμη μας πολλών στοιχείων που την καθιστούν σύγχρονα ασφαλή και κατάλληλη.
Παρά το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν 120.000 ευρώ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πρόκειται για ένα “σαπάκι” που δεν συμβαδίζει με την τεχνολογία αιχμής ( τηλεχειρισμός ) και στην ουσία πρόκειται για ένα παλιό απορριμματοφόρο το οποίο μετασκευάστηκε.
Προφανώς αν η αρπάγη δεν είχε προκύψει από μετασκευή και ήταν καινούργια δεν θα απαιτούνταν η ανθρώπινη παρέμβαση για να ανοιχτούν τα πέλματα στήριξης. Apriori θα παρείχε ασφάλεια κατά την χρήση της και ο εργαζόμενος δε θα ακρωτηριάζονταν.
Εκφράζουμε ολόψυχα τα περαστικά μας στον εργαζόμενο και απαιτούμε από την δημοτική αρχή να αποκαταστήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο την ζημία που υπέστη.
Απαιτούμε:
• Τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας
• Κανείς εργαζόμενος σε αντικείμενο που δεν γνωρίζει και δεν έχει ειδίκευση
• Κάλυψη τώρα όλων των οργανικών κενών με μόνιμες προσλήψεις
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
• Άμεση αντικατάσταση της αρπάγης και προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού